Informujemy iż FEAD Podprogram 2016 ZAKOŃCZONY !
Wszelkie informacje na temat Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 PO PŻ oraz nowego Podprogramu 2017 znajdziecie państwo na stronie Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) jest współfinansowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PODPROGRAM 2016
Czas realizacji – sierpień 2016 – czerwiec 2017 r.
Kwalifikowanie osób do uczestnictwa w PO PŻ Podprogram 2016 odbywać się
będzie przez Ośrodki Pomocy Społecznej, które wydadzą osobom
zainteresowanym skierowania do otrzymania pomocy.
KRYTERIA, KTÓRE MUSZĄ SPEŁNIĆ KOŃCOWI ODBIORCY
( KWALIFIKOWALNOŚĆ )
Odbiorcy końcowi artykułów spożywczych dostarczanych w ramach Programu FEAD, Podprogram 2016 muszą spełniać wymogi określone w Ustawie o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r.
Żywność dystrybuowana jest nieodpłatnie dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących, spełniających wymogi określone w ustawie o pomocy społecznej jw. oraz z zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy (do 150%):
►1 268 zł dla osoby samotnej,
►1 028 zł dla jednego członka w rodzinie
- zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej z 2017 roku.
Podane kwoty są maksymalne, a ich przekroczenie automatycznie wyklucza osobę zainteresowaną z przyznania pomocy w postaci paczki żywnościowej lub gotowego posiłku. Od tej zasady nie ma żadnych odstępstw.
Limit roczny dla 1 odbiorcy:
makaron jajeczny – 10 opakowań po 0,5 kg, razem 5 kg,
ryż biały – 5 opakowań po 1 kg, razem 5 kg,
herbatniki – 10 opakowań po 0,2 kg, razem 2 kg,
mleko UHT – 9 opakowań po 1 l, razem 9 l,
ser podpuszczkowy dojrzewający – razem 2,4 kg,
groszek z marchewką – 8 opakowań po 0,4 kg, razem 3,2 kg,
fasola biała - 8 opakowań po 0,4 kg, razem 3,2 kg,
koncentrat pomidorowy – 8 opakowań po 0,16 kg, razem 1,28 kg,
powidła śliwkowe – 4 opakowaniapo 0,3 kg, razem 1,2 kg,
gulasz wieprzowy z warzywami –5 opakowań po 0,85 kg, razem 4,25 kg,
filet z makreli w oleju – 8 opakowańpo 0,17 kg, razem 1,36 kg,
szynka drobiowa – 9 opakowań po 0,3 kg, razem 2,7kg
cukier biały – 4 opakowania po 1 kg, razem 4 kg,
olej rzepakowy – 4 opakowania po 1 l, razem 4 litry,
szynka wieprzowa mielona – 1 opakowanie po 0,3 kg, razem 0,3 kg,
pasztet wieprzowy– 1 opakowanie po 0,16 kg, razem 0,16 kg,
Poza wydawaniem żywności w
ramach programu sukcesywnie prowadzone będą Działania Towarzyszące mające na
celu w szczególności:
► włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie
społeczności lokalnych,
► pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb
życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej),
► wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia
gospodarstwa domowego
Deklaracja udziału dokument - plik do ściągnięcia
Ankieta ewaluacyjna dokument - plik do ściągnięcia
Z pomocy żywnościowej w podprogramie 2016 korzystają również podopieczni następujących organizacji partnerskich lokalnych (OPL):
- Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej w Jedwabnie, Kozłowie, Kętrzynie, Purdzie, Rozogach, Świątkach, Stawigudzie, Barcianach.
- Miejsko-Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej w Pasymiu i Piszu.
- Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej w Barczewie i Kętrzynie.
- Stowarzyszenie Trzeźwości „Czerwone Korale” w Szczytnie.
- Ochotnicza Straż Pożarna w Dźwierzutach.
UWAGA ! Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Olsztynie nie jest organizacją partnerską lokalną (OPL).
Podopieczni Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Olsztynie pobierają żywność na podstawie skierowań
wydanych przez MOPS oraz bezpośrednio z naszego magazynu przy ul. Gietkowskiej 9E w Olsztynie.
O G Ł O S Z E N I E
Polski Komitet Pomocy Społecznej w Olsztynie poszukuje doświadczonych osób z odpowiednim wykształceniem kierunkowym , do przeprowadzenia działań w ramach środków towarzyszących,
mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych,
kuchmistrzów, dietetyków itp., pokazujące różne możliwości dostępnych artykułów spożywczych w podprogramie 2016.
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – przekazanie beneficjentom wiedzy na temat
racjonalnego odżywiania, ekologicznego i zdrowego stylu życia.
- programy edukacyjne z zakresu zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.
- warsztaty edukacji ekonomicznej – nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu
domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich
finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 (PO PŻ) – Podprogram 2016.
Osoby zainteresowane prosimy o składanie ofert do dnia 30.09.2016 r.
Ostanie wydanie żywności z FEAD 2016 (dla osób wskazanych przez MOPS) w naszym
magazynie przy ul. Gietkowskiej 9E.
Wydawanie żywności w godzinach 9:00 - 13:00:
punkty MOPS nr 2, 5, 9, 12 - 6.VI.2017 w godzinach 9:00-13:00
punkty MOPS nr 3, 4, 7, 10 - 7.VI.2017 w godzinach 9:00-13:00
15.05.2017r.
Kolejne wydanie żywności na maj 2017 (dla osób wskazanych przez MOPS) w naszym
magazynie przy ul. Gietkowskiej 9E.
Wydawanie żywności w godzinach 9:00 - 13:00:
punkty MOPS nr 2, 5, 9, 12 - 29.V.2017 w godzinach 9:00-13:00
punkty MOPS nr 3, 4, 7, 10 - 30.V.2017 w godzinach 9:00-13:00
10.04.2017r.
Zaplanowaliśmy wydanie żywności na maj 2017 (dla osób wskazanych przez MOPS) w naszym
magazynie przy ul. Gietkowskiej 9E.
Wydawanie żywności w godzinach 9:00 - 13:00:
punkty MOPS nr 2, 5, 9, 12 - 16.V.2017 w godzinach 9:00-13:00
punkty MOPS nr 3, 4, 7, 10 - 17.V.2017 w godzinach 9:00-13:00
17.03.2017r.
Zaplanowaliśmy wydanie żywności na kwiecień 2017 (dla osób wskazanych przez MOPS) w naszym
magazynie przy ul. Gietkowskiej 9E.
Wydawanie żywności w godzinach 9:00 - 13:00:
punkty MOPS nr 2, 5, 9, 12 - 11.IV.2017 w godzinach 9:00-13:00
punkty MOPS nr 3, 4, 7, 10 - 12.IV.2017 w godzinach 9:00-13:00
03.01.2017r.
Zaplanowaliśmy wydanie żywności na luty 2017 (dla osób wskazanych przez MOPS) w magazynie przy ul. Gietkowskiej 9E.
Wydawanie żywności w godzinach 9:00 - 13:00:
punkty MOPS nr 2, 5, 9, 12 - 14.II.2017 w godzinach 9:00-13:00
punkty MOPS nr 3, 4, 7, 10 - 15.II.2017 w godzinach 9:00-13:00
16.02.2017r.
Zaplanowaliśmy wydanie żywności na marzec 2017 (dla osób wskazanych przez MOPS) w naszym magazynie
przy ul. Gietkowskiej 9E.
Wydawanie żywności w godzinach 9:00 - 13:00:
punkty MOPS nr 2, 5, 9, 12 - 15.III.2017 w godzinach 9:00-13:00
punkty MOPS nr 3, 4, 7, 10 - 16.III.2017 w godzinach 9:00-13:00
Informacja z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
PODPROGRAM 2014.
9852 – liczba osób objętych pomocą żywnościową
107,2284 ton żywności – ilość wydanych artykułów spożywczych ogółem
14003 szt. – liczba wydanych paczek żywnościowych
Informacja z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
PODPROGRAM 2015.
14533 – liczba osób objętych pomocą żywnościową
574,1568 ton żywności – ilość wydanych artykułów spożywczych ogółem
86650 szt. – liczba wydanych paczek żywnościowych
Wykonano 127 Działań Towarzyszących (t.j. warsztaty dietetyczne dot. zdrowego odżywiania, wykłady edukacyjne dotyczące zasad zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, warsztaty edukacji ekonomicznej) w których wzięło udział 2207 osób.
Informacja z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
PODPROGRAM 2016.
13471– liczba osób objętych pomocą żywnościową
593,35 ton żywności – ilość wydanych artykułów spożywczych ogółem
94988 szt. – liczba wydanych paczek żywnościowych
Wykonano 198 Działań Towarzyszących (t.j. warsztaty kulinarne, warsztaty dietetyczne dot. zdrowego odżywiania, wykłady edukacyjne dotyczące zasad zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, warsztaty edukacji ekonomicznej) w których wzięło udział 3474 osoby.